Det är vanligt att byta till Xenon extraljus efter att du har bytt till halogenlampor. Till skillnad från Halogen, så antänds Xenon extraljus av gasen med samma namn – Xenon. Det fungerar som så att när gasen möter den den elektriska laddningen resulterar detta i att Xenon extraljus kan brännas mycket ljusare än halogenlampor, vilket i sin tur sparar effektivitet och förbättrar estetik och synlighet. Ljuset från Xenonljus är mycket ljusare än lysdioder och halogener, men Xenon brukar vara lite mer ömtåliga, samtidigt som de inte har samma livslängd som förslagsvis lysdioder. Det som blir är att Xenon måste bytas ut mycket oftare än LED och med Xenon så finns det risker att lamporna förbrukas tidigare än traditionella halogenlampor.

Frontbåge & LED extraljus VW Caddy - YouTube

Med Xenon så blir det dock stor skillnad i jämförelse med halogen extraljus och beroende på vad du är ute efter, så kan du välja ett extraljus som passar dina önskemål. Som med alla lampor, så finns det risk att Xenon kan börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och när de ska förbrukas, så ändrar vissa modeller färg på ljuset. I många fall är det så att LED är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning. En hög procent väljer att konvertera till xenon extraljus, men en viss procentandel av dem som använder det, som sakta men säkert kommer att växla till led extraljus. Även om xenon är ljusare och kraftfullare än halogen, så är problem över tid oundvikligt. Även om du köper billiga xenon extraljus så kan det bli en dyr resa framöver. Vill du lägga pengar på rätt produkt och letar efter ett väldigt bra, men kortlivat extraljus, så kanske du ska överväga Xenon. Men om du letar efter ett långvarigare alternativ, så bör du investera i ett extraljus med LED.

LED för bil

Eftersom led extraljus för bil ännu inte är standard i bilindustrin får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil. Detta kan du göra antingen själv eller på en verkstad. Kärnan i LED är dess lysdioder som avger ett starkt ljus med låg energi och som avger lägre utsläpp. Användandet av elektricitet i bilar har idag blivit en viktig fråga och det är exakt vad led-lampor hjälper till med. LED för bilar har en otroligt lång hållbarhet och själva materialet i LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar och ibland mer. Vad som avgör hur lång livstid som lampan har är hur lampans design ser ut och hur effektivt den avleder värme.

LED lampor är väldigt känsliga för värmeutveckling och detta kan reducera lampans livslängd med upp till 79 procent. Det är skillnad på hur man tillverkade förr och hur man idag sköter tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag har en längre livslängd än för bara ett par år sedan. Dioderna i LED lampor är en halvledare som utsöndrar ljus när ström passerar genom den och fungerar bara när ström flyter i en riktning. Eftersom det krävs relativt lite ström för att lysa upp en lysdiod, så är energin som går från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis xenon eller halogen-lampor.

Xenon LED extraljus

En vanlig fråga är om man ska välja Extraljus led eller xenon. Det är än idag Halogen som är en majoritet på vägarna, men det är en tidsfråga innan led extraljus tar över helt. Led extraljus har ett försprång när det jämförs med konkurrenten Xenon. Priset för LED minskar år för år, vilket gör att fler och fler väljer att byta sina extraljus till LED. LED har ett antal ljusemitterande dioder för att skicka elektricitet från bilen till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och Halogen. Ström flyter från katod till anod som överförs genom ett material som aktiverar ljuset. Halvledaren avger sedan fotoner, som sedan lyser upp vägen framför dig när du kör. Kom ihåg att värmen kan avgöra att livslängden på dina extraljus blir längre eller kortare, då lysdioderna är känsliga för värme.